Hrvatska uvodi euro 1. siječnja 2023.

U skladu s pozitivnom ocjenom Europske komisije, Vijeće Europske unije donijelo je Odluku o prihvaćanju eura u Hrvatskoj od 1. siječnja 2023. i uredbu prema kojoj se utvrđuje fiksni tečaj konverzije kune u euro, 1,00 EUR = 7,53450 HRK.

Više informacija o uvođenju eura za trgovce (prodajna mjesta). Saznajte više

Pravila preračunavanja

Svi kunski iznosi po vašim kreditnim i prepaid karticama te zajmovi, članarine, naknade i iznosi u ostalim evidencijama u kunama, kao i drugi novčani iskazi, preračunat će se 1.1.2023. u eure, i to bez naknade i izmjene jedinstvenog broja računa, po fiksnom tečaju konverzije prema pravilima preračunavanja i zaokruživanja iz članka 14. Zakona.

Izračun konverzije

HRK
Pogrešan unos. Možete unijeti samo brojeve i točku kao znak za decimalu.
Preračunati iznos:
EUR
Fiksni tečaj konverzije: 7,53450

Preračunati iznosi zaokružit će se na dvije decimale, u skladu s matematičkim pravilima zaokruživanja:

 • ako je treća decimala manja od pet, druga decimala ostaje nepromijenjena
  (primjerice, 100 HRK = 13,27228 EUR, zaokruženo 13,27 EUR) i
 • ako je treća decimala jednaka ili veća od pet, druga decimala povećava se za jedan
  (primjerice, 50 HRK = 6,63614 EUR, zaokruženo 6,64 EUR).

Dvojno iskazivanje cijena

Erste Card Club uveo je dvojno iskazivanje cijena od 1.8.2022. za sljedeće cijene i novčane iznose:

 • u tarifama naknada za usluge Erste Card Cluba (Odluke o naknadama i Posebni uvjeti koji su dostupni na erstecardclub.hrdiners.hr te poslovnim prostorijama Erste Card Cluba)
 • kod ugovaranja potrošačkog kredita u kunama koji je odobren ili se nudi prije dana uvođenja eura: ukupan iznos zajma i iznos obroka ili anuiteta u otplatnom planu i u Obrascu o informacijama prije sklapanja ugovora o kreditu
 • na obavijesti o troškovima (ukupni iznos za plaćanje)
 • u aplikaciji ECC Mobile (cijene bonova mobilnih operatora i godišnje naknade za usluge ASIST+).

U aplikaciji ECC Mobile moći ćete, na pojedinačnim ekranima, zatražiti konverziju svih iznosa iz kuna u eure i obratno.

Iako razdoblje obveznog dvojnog iskazivanja cijena započinje 5.9.2022. i završava 1.1.2024., u skladu s člankom 43. Zakona, moguće je započeti dvojno iskazivati cijene i od dana stupanja na snagu Zakona.

 

Promjene vezane za pojedine pogodnosti po kreditnim karticama

Nagradni programi

Nagradne kune, omjer za ostvarenje nagradnih milja i vrijednost Exclusive vouchera preračunat će se 1.1.2023. u eure po fiksnom tečaju konverzije sudionicima nagradnih programa (D Club nagradni program, Miles & More nagradni program i nagradni program za korisnike Diners Club Exclusive kartica).

Osiguranja

Iznosi pokrića te minimalni iznos za potrošnju za ostvarenje prava na police osiguranja preračunat će se 1.1.2023. u eure po fiksnom tečaju konverzije.

Airport Lounge saloni

Minimalni iznos potrošnje za ostvarenje prava na besplatno korištenje usluga Airport Lounge salona, kao i sav promet ostvaren do 31.12.2022., preračunat će se 1.1.2023. u eure po fiksnom tečaju konverzije.

Privremena nedostupnost usluga

Zbog tehničke zahtjevnosti uvođenja eura, krajem prosinca 2022. i početkom siječnja 2023. bit će ograničena dostupnost sljedećih usluga:

 • korištenja kartica
 • podizanja gotovine
 • aplikacije ECC Mobile
 • i usluge ECC online.

O točnom razdoblju nedostupnosti ovih usluga obavijestit ćemo vas pravodobno na našim internetskim stranicama i kroz druge komunikacijske kanale (primjerice, e-mailom, kroz aplikaciju ECC Mobile i uslugu ECC online, na obavijesti o troškovima i sl.).

Erste Card Club pristupio je Etičkom kodeksu za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj s ciljem pouzdanog i transparentnog uvođenja eura u Republici Hrvatskoj.